Soğuk pres bitkisel yağlar

Oğuzhan Çiftliği’nde,  hepsi doğal tarım ürünü ve soğuk pres olmak üzere çörekotu yağı, keten yağı, hardal yağı, susam yağı, ızgın yağı, ayçiçek yağı, ısırgan tohumu yağı, kuşburnu çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı, kabak çekirdeği yağı, devedikeni yağı, nar çekirdeği yağı, kayısı çekirdeği yağı, ketencik yağı, melemir (pelemir) yağı, badem yağı ve ceviz yağı üretimi yapılmaktadır. 

Bitkisel yağların nitelikleri (genel)

Yağların niteliğini ve değerini belirleyen genel özellikler arasında şunlar vardır:

  • Baskın yağ asidi moleküllerinin doymuş veya doymamış özellikte olması
  • Moleküllerin yapısal özelliği (Omega 3, 6 , 9 oranları) ve yağın içeriğindeki farklı yararlı maddeler
  • Kullanılan yağ bitkisinin üretim şekli ve zirai kalıntı olup olmaması
  • Yağ çıkarma yöntemi (soğuk veya sıcak pres, basınç, kimyasal solvent kullanımı vs.)
  • Rafinasyon ve benzeri son işlemler görüp görmemiş olması

Bitkisel yağların bileşenleri

Bitkisel yağların her biri, farklı profillerdeki tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri yağ asitleri (Omega 3-linolenik, Omega 6-linoleik, Omega 9-oleik ve diğer yağ asitleri) başta olmak üzere zengin bir bileşime sahipler. Farklı bitkisel yağlarda, üretim yöntemine de bağlı olarak, aşağıdaki bileşenlerden farklı oranlarda bulunabilir:

  • vitaminler (A,D,E,K)
  • tokoferoller (E vitamini aktivasyon kaynakları)
  • organik mineraller,
  • lesitinler (fosfolipidler),
  • lipoproteinler,
  • bitkisel steroidler,
  • lignanlar,
  • flavonoidler
  • karotenoidler
  • farklı yağlara ayırt edici şifalı özellikleri veren spesifik maddeleri örn. skualen, fosfatitler, CLA

Oğuzhan Çiftliği’nde üretim: Ekolojik tarım, soğuk presleme ve mekanik filtreleme

Oğuzhan Çiftlği’nde üretilen bitkisel yağlar doğal tarım yöntemleriyle, yani sistemik kimyasal maddeler kullanmadan üretilir. Tohumlardan yağlar mekanik soğuk presleme yöntemiyle çıkarılır; makine ısısı 40 dereceyi geçmez. Mekanik filtreleme yapılır (uzun sürede kağıt kahve filtresinden geçirilir) ve durulması için bekletilir. Rafinasyon, renk ayarlama, koku giderme işlemleri uygulanmaz.

Yüksek ısıl işlem, yüksek basınç (expeller) ve/veya kimyasallarla (örn. hexan) ekstraksiyon yöntemlerde, kırılgan yağ asitleri dışında vitaminler ve diğer değerli bileşenlerin yapıları bozulur. Yağ asidi molekülleri trans hale geçebilir ve serbest radikaller ortaya çıkabilir.  Yağların tadını ve kokusunu değiştirmek ve raf ömrünü uzatmak için uygulanan rafinasyon yöntemlerinde ise en iyi ihtimalle, yağların ana yapısı olan trigliseritler dışındaki bütün doğal bileşikleri yağdan uzaklaştırılır. Yağların kendilerine özgü lezzeti kaybolur, şifa ve besleyecilik değeri düşer.

Soğuk pres yönteminde yağ verimi düşüktür, bu sebeple büyük çaplı endüstriyel üretimlerde tercih edilmez. Soğuk presleme ‘yüksek verim’in değil gerçek, sağlıklı ve yüksek nitelikli gıda üretiminin amaçlandığı bir üretim şeklidir.
 
Soğuk pres yönteminde tohumun içindeki bütün değerli bileşenler bozulmadan yağa geçebilir. Genel olarak yüksek ısıda pişirme ve kızartma gibi işlemlerle yararlı özelliklerini yitirebilirler (özellikle Omega-3 ve aspir dışında Omega-6 ağırlıklı yağlar). Ama fazla ısıdan ve ışıktan korunarak değerleri kaybolmadan uzun süre saklanabilirler. Omega-3 ağırlıklı olan keten yağını ise soğuk ortamda korumak esastır.
 
Bu yağlar nasıl kullanılır?
Oğuzhan Çiftliği soğuk pres yağların bazıları doğrudan besin olarak – salatalarda, mezelerde, yüksek ısı gerektirmeyen yemek ve pişirmelerde – veya sağlık desteği olarak doğrudan tüketilebilir. Pek çoğu da saf halde doğal kozmetik veya cilt bakım desteği olarak, saç bakımında veya masaj yağı olarak kullanılır.
Tek tek yağlarla ilgili ayrıntılı bilgileri Kır Çocukları blogunda bulabilirsiniz: 

SİPARİŞ BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Leave a comment