Oğuzhan Çiftliği Balları

Oğuzhan Çiftliği’nde her şey arıların çevresinde dönüyor. Arı kaybı ve düşük hasat riskleri göze alınarak tamamen doğal yöntemler uygulanıyor. Arıların temiz bir çevrede beslenmesi, güvenle ve afiyetle yenebilecek bir bal elde edilmesi için kovanlarının çevresindeki arazilerde doğal tarım yapılıyor. Kovanlarda olduğu gibi tarlalarda da hiçbir zirai ilaç, yapay gübre, kimyasal katkı kullanılmıyor.

Arı kovanları on dönümlük bir arazide, ıhlamur, akasya, mahlep, iğde başta olmak üzere çok çeşitli ağaçların arasında yer alıyor. Kovanların çevresindeki yabani bitki örtüsü korunuyor ve bu flora kekik, lavanta, biberiye gibi kültür bitkileriyle destekleniyor. Kovanlara olabildiğince az müdahale ediliyor. Varroa mücadelesi körükte ceviz yaprağı ve defne yaprağı yakılarak yapılıyor. Hasat dönemi dışında ve erken baharda zayıf kovanların desteklenmesi için yalnızca kovanlarda bırakılan bal ve yine çiftlikte üretilen bal kullanılıyor. Karakovan balı için, içinde iki veya üç yuvarlak boşluk bulunan, çam ağacından üretilmiş özel yapım ahşap bloklar kullanılıyor. Hasat edilen bal satışa sunulmadan önce mutlaka dinlendiriliyor. Zaman zaman önemli ölçüde arı kaybı yaşanmasına ve hasadın konvansiyonel arıcılığa göre oldukça az olmasına rağmen, balın doğallığından ve kalitesinden ödün verilmiyor.

Advertisements

One thought on “Oğuzhan Çiftliği Balları

  1. Ellerinize sağlık.Güven içerisinde enfes bir bal yedim, yedirdim ve inşallah yemeye devam edeceğim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s